Siu Nim Tau

 

Siu Nim Tau er den mest grunnleggende formen i Wing Chun, og derfor også den viktigste. Direkte oversatt kalles formen «den lille ideen», og er grunnmuren som Wing Chun-systemet er bygget på. Denne lille ideen handler om fokus ned til minste detalj – på posisjoner, struktur og kraft og er byggeklossene til vitenskapen bak Wing Chun. Har man ikke en god forståelse av Siu Nim Tau, vil resten rase sammen. Sånn sett er ideen like stor som den er viktig. Man «sitter» i samme stilling gjennom hele formen, en stilling kalt «den bortførte geita», som kan minne om stillingen saueklippere bruker. Når man kommer dypere inn i systemet, skal formen også utføres på ett ben. De tre «frøene» som preger alt i Wing Chun – Bong Sau, Tan Sau og Fook Sau – er innlemmet i Siu Nim Tau.

Chum Kiu

 

Chum Kiu oversettes til «leter etter broen», og er mellomnivåformen man først får lære når nivået på Siu Nim Tau er tilfredsstillende. Til forskjell fra Siu Nim Tau, bruker man hoftene – Yui Ma – i denne formen, for å genere kraft og hurtighet i slagene. I tillegg introduseres Wing Chunspark, både i formen og i den generelle treningen. Det fokuseres også mye på Chi Sau som skal øke sensitiviteten i blokkeringer. «Broen» er en direkte referanse til «arm» og man kan si at sensitiveten sikrer at man finner «broen» til motstanderen, hoften flytter den av veien og kraften gjør effektivt ende på angrepet. Dette kalles Yiu Ma Hap Lap eller «hoftehjelp», og er i hjertet av Chum Kiu.

Biu Tze

 

Biu Tze betyr «skytende fingre» og er den mest viderekomne formen i Wing Chun. På grunn av sine potensielt dødelige teknikker var det ikke vanlig å lære bort denne formen til hvem som helst i gamle dager. Nå er den en del av pensumet, men man må være moden før den blir undervist. Moden, som i å ha gått alle gradene, og som i ansvarlig nok. Den er som et ladet våpen, og det er ikke noe man gir bort uten videre. Det fortjenes, og på den måten opprettholder The Wing Chun School balansen mellom moderne tid, og arven fra gamle dager.

Mok Yahn Johng Faat

 

Mok Yahn Johng Faat er en form med en sparringspartner laget av tre, bedre kjent som Wooden Dummy – en rekonstruksjon av en motstander sine angrep, slag og spark. Dette er et verktøy for å avsjekke om posisjoner, timing, bevegelser og kraft er gjennomført korrekt. Alle 3 formene (Saam Tou Kuen) kulminerer i denne, og i Mok Yahn Johng Faat appliserer man alle teknikkene funnet i formene. Siden armer og ben på Wooden Dummy ikke flytter seg, er dette et viktig verktøy for å avdekke evt feil man gjør i formen. Her kommer detaljfokuset nok en gang inn i bildet. Fungerer det ikke på dummyen, må man korrigere i formene.

Lok Dim Boom Kwum

 

Lok Dim Boon Kwun betyr enkelt: Seks, og en «half point»-stokkform.

Formen består av syv bevegelser, hvorav en av de er en «half point». Når man slår med stokken, ligger all kraft i tuppens om fungere som en slags pisk. I tillegg trener man «Chi Kwun» som også kalles «stickly poles» der to motstandere bruker applikasjoner fra formen, mens stokkene har kontinuerlig kontakt – en krevende øvelse. Dette gjør formen svært vanskelig å mestre, og derfor er det ikke mange studenter som utøver Lok Dim Boon Kwun. Formen krever helhetlig styrke i alle deler av kroppen, den styrker rygg, skuldre, biceps, triceps, underarm, håndledd og bein. Det benyttes en annen type stilling, enn det som er vanlig eller i systemet. Denne kan minne mer om den tradisjonelle «horse stance» man kjenner fra andre Kung Fu-former. Lengden på stokken varierer, men er som regel 2,5 meter lang og tykkere i enden man holder i, enn tuppen.

Baat Jaarm Dou Faat

Baat Jaarm Dou Faat oversettes til «eight chopping knives technique» (også kjent som «knivformen») fordi knivene hugger. Det er åtte seksjoner i formen, og åtte metoder å utnytte knivene på. Mange av bevegelsene i Baat Jaarm Dou Faat kommer fra håndformene (Tou Kuen), men i knivformen blir håndteknikker som Gan Sau til Gan Dou, Kwun Sau til Kwun Dou osv.

Formen styrker håndledd og underarm – og øker fleksibiliteten. I hver av seksjonene lærer studenten å håndtere angrep fra andre våpen, som f.eks en stokk som angriper fra flere vinkler, med en eller flere motstandere. Som med Mok Yahn Johng og Lok Dim Boon Kwun, er også Baat Jaarm Dou Faat en form som krever et visst nivå, og undervises med tett oppfølging av kvalifiserte instruktører.